June 10, 2012

KERJA BARU. ALHAMDULILLAH...

Salam ^_^

Besok bermula lah satu lembaran baru dalam hidup Kyra. Kyra akan bekerja di tempat yang baru. Sebelum ni kerja biasa2 ja dan tempat pon biasa. Lebih kepada suka-suka just untuk mencari duit poket. Hehe. Kira besok kerja yang boleh dikatakan ok berbanding sebelum ni. Mungkin akan memberi satu peluang yang lebih baik pada masa akan datang. Hopefully, semuanya berjalan dengan lancar.

Tempat kerja baru ialah di pejabat MIDA, Pulau Pinang. Kyra berharap agar dapat menjalankan tugas dengan sebaik mungkin, menepati masa, berdisiplin, berdikari dan dapat menjadi seorang pekerja yang berdedikasi. hehe.

Setiap kerja ada cabaran yang tersendiri dan Kyra harus tabah. Tapi semuanya tak menjadi satu masalah jika kita yakin dan percaya pada diri sendiri. Yes ! Kyra percaya dan yakin dengan diri sendiri. Peluang dan kesempatan yang ada kita perlu gunakan dengan sebaik mungkin.

Ini lah masa dan peluang untuk Kyra menambah dan meningkatkan pengetahuan yang ada mengenai dunia sebenar di alam pekerjaan. Tambahan pula di situ ramai investor yang datang. So, Kyra boleh lah practice skipping. Haha. (*joking. speaking)

Dalam setiap perkara dan pekerjaan yang kita lakukan, kita mestilah jujur. Jadi, sebagai pemegang amanah dan diberi kepercayaan, Kyra perlu jalankan tanggungjawab ni sebaik mungkin. Semoga apa yang Kyra kan lakukan pada esok hari dan hari-hari yang akan datang sentiasa mendapat keberkatan. Amin. HeheTerima kasih sudi baca. LIKE sikit !

KEK LAPIS EVERGREEN KUKUS

Salam ^_^

Hyep !! Lamanya blog ni sunyi sepi tanpa sebarang kata. Huhu. Bukan bermakna Kyra terus hilang ghaib begitu shaja. Lately banyak perkara yang Kyra perlu uruskan, lakukan, fikirkan dan segala macam kan kan kan lagi lah. Hehe. Tapi apa-apa pun Kyra nak kongsikan kek yang Kyra dah buat sepanjang cuti ni.tadaa ! oke x ? hehe. ni kek kukus evergreen. 

Memang sedap kek nih. Serius tak tipu cuba kalau  tak percaya. Hehe. Oke Kyra akan tulis kan resepinya kat sini. Jom terjah !!

KEK LAPIS EVERGREEN KUKUS

Sumber : DayangJack
Bahan-bahan :-
Lapisan Hijau
 • 10 biji kuning telur A
 • 225g mentega berkualiti tinggi 
 • 1/3 cawan gula halus
 • 1/4 tin susu pekat manis
 • 1 cawan horlicks (boleh juga digantikan dengan serbuk santan atau nestum yang sudah dikisar)
 • 1/2 cawan biskut marie kisar (biskut marie dikisar, diayak dan kemudian barulah disukat)
 • 1/2-1 botol kecil pandan paste (Kyra guna 2 sudu ja)Lapisan Putih :
 • 1  1/2 cawan tepung gandum/tepung hong kong (diayak)
 • 225g mentega berkualiti tinggi 
 • 10 biji putih telur A
 • 1 cawan gula halus (boleh dikurangkan mengikut citarasa)
 • 1/2 tin susu pekat manis 

Cara-cara:-

Lapisan Hijau :
Kuning telur dan gula dipukul sampai kembang. Di dalam mangkuk berasingan, mentega dan susu manis dipukul sampai putih dan barulah disatukan dengan kuning telur tadi. Putar sebati dengan kelajuan minima. Kemudian masukkan horlicks, tepung biskut marie dan pandan paste. Putar hingga sebati. Kemudian adunan dibahagikan kepada beberapa bahagian sama rata dalam bekas/cawan yang sama saiznya. 

Lapisan Putih :
Pukul putih telur sampai kembang. Masukkan gula halus dan pukul lagi hingga kental. Di dalam mangkuk berasingan, pukul mentega bersama susu manis sampai putih dan barulah disatukan dengan putih telur. Putar dengan kelajuan sederhana. Akhir sekali masukkan tepung gandum dan kacau rata-rata. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian mengikut citarasa. (contoh jika adunan hijau 4, lapisan putih pun 4, atau 5-5, atau 4-5, atau 5-6)

Kukuslah adunan lapis demi lapis hingga habis. Setiap lapisan dikukus lebih kurang 7-10 minit atau hingga dah tak cair. Untuk lapisan terakhir, sila kukus 1/2 atau 1 jam lagi untuk masak sempurna. 

 • Balutkan penutup kukusan dengan tuala ketika mengukus. Boleh juga tutup loyang kek dengan kertas foil setiap kali mengukus. 
 • Jika air sudah hampir kering, tambahkan dengan air panas.


 Selamat mencuba !

Terima kasih sudi baca. LIKE sikit !