January 15, 2012

Kawen awal ok ke tak ??

Salam ^_^


Hye. Actually ari ni Kyra nak bercerita something. Eh ! Nak kata cerita pon xsgt kot. Lebih kepada pendapat and juga pertanyaan. Huhu.

Topiknya adalah mengenai kawen awal atau kawen muda ;) Sekarang nih rata2 Kyra tgk ramai org kawen pada usia yang muda. Around 20 years dah kwen. Sangat awal kan ?


hiasan saja :)


Tapikn yang menjadi persoalan sekarang ialah adakah umat akhir zaman ni jodohnya awal ataupun ianya merupakn satu trend masa kini. Huhu. Tapi kan xkan lah kwen nak d jadikan satu trend pulak kan ? Soal kawen merupakan satu yang bukan boleh di permainkan.

Sebagai contoh yang bole Kyra kongsikan adalah senior2 sekolah Kyra. Ada antara mereka yg kawen awal. Sekarang usia mereka around 22-26 years cmtu la. Dah kawen da. Dan kebnyakan mereka ni semua stdy oversea. Sgt suweet !! (*Suka3 !) :p

Kalau kawen muda ni ad baik n ad buruknya juga. Tu pada pandangan Kyra la. Tambah2 yang tengah stdy. Xtauwu nak cari sumber kewangan dr mn. xkan nak minx dr parents pulak kan ? Dah ad berkluarga mesti kena support keluarga sndiri. Huu.





it's not about the money money money. hehe


Lagi satu mesti lah kena pandai bhagikan masa untuk keluarga dan juga stdy. 





Bila dah tgk pada mata kasar ramai yang bole survive even kawen awai so, terdetik jugak lah rasa di hati nak kawen awai. Tapi apakan daya..............huhu... xkan nak kawen tanpa groom kan. (*sob3)

Kena lah bersabar dan tgu dia abeh belajar and save money dulu. Walau apa pon kena la bersabar sehingga masa tu tiba. Huu.

Xtauwu bila. Tapi dia ckp tgu lah dia xkan kemana and I'Allah ada rezeki kawen lah.

Kebaikan kalau kawen awal ni kan... Sebagai sabda Rasulullah :-

Rasulullah bersabda : "Barang siapa diantara remaja berkahwin dalam usia muda, maka menangis lah syaitan. Dan ia {syaitan} mengeluh : aduh celaka aku, agamanya telah terpelihara dari godaanku



Jadi sesiapa yang kawen awal tu dah semestinya sudah terselamat drpda godaan syaitan.

I;Allah akan bertambah la rezeki mereka. Amin..:)

Oke lah xnak ckp lg pasal kawen nih. Nak akhiri entry merepek nih. Tata.. 


Terima kasih sudi baca. LIKE sikit !

2 orang ringan tangan:

nur farahin binti sulaiman said...

farah rasa kawin awal oke.. sbb dosa pon x bnyak.. farah klu boleh pon nak kawin awal.. hehehe.. tp duit xdop lgi..

~ Blog Si G@dis Des@ ~ said...

insyaAllah kalau ada jodoh kyrah akan kawin...kalau jodoh awal leh kawin awal..hehe...
tapi best kawin ni..lalala...~...