November 10, 2011

Biskut Ais Krim Perisa Strawberry

Salam.
Hai ! Hehe. Rasanya dah berkurun Kyra xupdate pasal resipi kan ? Haha. Malas betoi nak update pasal bnda nih.
So, ptg nih Kyra telah bersedia untuk menaip rsipi biskut ais krim. Penah dgr x ? Penah makan ? Hehe. Xpa2 xpenting kalau xpenah dua2 or salah satu pon xpa. Sila tengok resipi ni pas tu boleh la try buat oke ?

Oke good2 ! Kyra baru bt ja masa raya aidiladha ari tu. :)

Tanpa membuang masa jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.

Bahan-Bahan :

260 g butter
120 g gula icing
320 g tepung gandum
60 g tepung jagung
40 g tepung kentang
1/2 sudu teh baking powder
40 g serbuk badam
2 sudu teh strawberry emulco
sedikit pewarna merah (untuk menampakkn warna merah/ pink tp Kyra xbubuh)
1 biji kuning telur (untuk disapu diatas)
coklat masakan dan manik sebagai hiasan

Cara-cara membuat :


  1. Pukul butter dan gula sampai kembang.
  2. Masukkan strawberry emulco dan kacau rata.
  3. Masukkan ke semua tepung yang telah diayak bersama dengan baking powder dan juga masukkan serbuk badam. gaul rata sehingga menjadi doh.
  4. Canai doh dan kemudian gelek dan terap dengan acuan ais krim.
  5. Atur atas loyang dan sapukan telur. Bakar pada suhu 150 C selama 15-20 minit atau sehingga masak.
  6. Biar biskut benar2 sejuk kemudian celupkan dengan coklat cair dan hiaskan dengan manik.
  7. Hias mengikut kreativiti dan sedia untuk dihidangkan.


hasilnya begini. maaf biskut sudah di susun dalam bekas begini lah jadinya. :)

Senang bukan ? Selamat mencuba ;)

Terima kasih sudi baca. LIKE sikit !

0 orang ringan tangan: